Allt om armsvett

Nu tänker jag faktiskt ägna ett helt inlägg åt att prata om armsvett - något som alla har mer eller mindre under livets gång. Vissa drabbas mer än andra och oftast svettas man mycket under puberteten och andra hormonella förändringar i kroppen.
 
Apoteksmärket ACO lanserade nu i höst en ny serie deodoranter och samband med detta fick jag chansen att testa några av dessa och dessutom en väldigt bra guide som jag tänkte dela med mig av till er nu. I texten nedan kan ni hitta en massa bra information om just armsvett - varför vi har det och vad vi kan göra åt det. Antagligen har en hel del av er som läser problem med just detta så jag hoppas verkligen att ni finner detta hjälpsamt. Även om jag fått produkterna sponsrade vill jag inte att detta inlägg ska ses som sponsrat - hade publicerat inlägget även om jag inte fått produkterna eftersom jag verkligen tycker att det är till stor hjälp!
 
 

Vi svettas upp till en halv liter varje dag. Svett är en klar, luktfri vätska som består av 99 % vatten som utsöndras från kroppens över tre miljoner svettkörtlar. Hur mycket vi svettas beror på genetiska faktorer och omgivningen. Bilden nedan förklarar hur nervositet kan leda till att vi svettas extra mycket. En undersökning från Uppsala Universitet visar att 1 av 4 tycker att det är rejält obehagligt att prata inför folk. Svett är då en reaktion på att kroppen upplever ett hot och gör sig redo för kamp. Nervositeten triggar en stressreaktion i hjärnan, en upplevelse av att vi saknar full kontroll. Reaktionen är densamma om vi möter en björn eller ska prata inför folk. Hypofysen i hjärnan startar en reaktion som utsöndrar stresshormonet adrenalin i blodet vilket ökar kroppens prestationsförmåga och gör kroppen redo för flykt eller kamp. Hjärtverksamheten och blodtrycket ökar, kroppstemperaturen stiger och vi andas snabbare. Den ökade kroppstemperaturen kräver en reglering för att vi ska hålla rätt temperatur, därför börjar vi svettas för att kyla ner kroppen.

 

 

Om vi blir jagade av en björn är det ju väldigt funktionellt att vi andas snabbare, att hjärtat slår snabbare och att vi svettas och ventilerar ut värme för att kyla ner kroppen så att vi kan springa ännu längre.  Men om hotet är ett potentiellt misslyckande i en presentation framför en grupp, då har vi ju inte så mycket för dessa fysiologiska påslag. Dessa sociala rädslor och vår förmåga att tackla dem är till den största delen inlärda mönster som kan behandlas med stor framgång, säger Sara Korlén, legitimerad psykolog på www.pbm.se/growth

 

ACO lanserar ett komplett deosortiment som ger ett säkert skydd för alla situationer och preferenser. ACOs effektiva deodoranter håller huden i armhålan fräsch i upp till 48 timmar, samtidigt som de är dokumenterat skonsamma mot armhålans känsliga hud.Några av nyheterna i sortimentet är ACO Invisible som inte lämnar några vita spår på kläderna, ACO Fresh med en frisk och härlig doft, ACO Quick Dry som torkar extra snabbt och ACO Original som har varit en storsäljare sedan den lanserades på apotek på 70-talet. Under åren har formuleringen förnyats med samma mål – att vara så mild och effektiv som möjligt. På Facebook har ACO gjort ett test där du får reda på vilken deodorant som passar dig bäst, den rekommenderade deodoranten finns också att köpa till 20 procents rabatt på Apotea.se. Läs mer här

 

 

Tips för att lindra svett

Nervositet kan yttra sig på många olika sätt. Vissa rodnar i ansiktet eller på halsen och vissa svettas extra mycket. ACOs deodoranter minskar svettproduktionen och motverkar dålig lukt. I en svettig armhåla kan det finnas mer än 1 miljon bakterier per kvadratcentimeter. Hår under armarna bidrar till starkare lukt eftersom det finns mer yta för bakterierna att växa på.

 

Tips för att lindra nervositet

Det är viktigt att fundera över vilka situationer som gör oss nervösa för att hitta den bakomliggande orsaken. För att minska nervositeten är det viktigt att förstå att alla reaktioner i kroppen hänger ihop, vad vi gör, känner och tänker. Prova att lindra nervositet genom att prata och röra dig långsammare, som om du har situationen under kontroll. Det är också viktigt att våga stanna kvar i en nervös situation, först i små doser och sedan allt längre för att stå ut med den stressade känslan i kroppen. Till slut lär sig kroppen stå ut med stressen och lugnar ner sig. När nervositetens kroppsliga uttryck minskar, kommer även den upplevda nervositeten att minska eftersom alla reaktioner hänger ihop. Glöm inte att vår föreställning om vad som kan hända ofta är värre än vad som sker verkligheten.

 

ACOs deosortiment består av:

 

-  ACO Original parfymerad - Flaska 75 ml. Pris 45 kr. En mild och effektiv antiperspirant. Motverkar svett och dålig lukt i 48 timmar och är samtidigt mild och skonsam mot huden. Innehåller inte alkohol. Parfymerad.

-  ACO Original oparfymerad - Flaska 75 ml. Pris 45 kr. En mild och effektiv antiperspirant. Motverkar svett och dålig lukt i 48 timmar och är samtidigt mild och skonsam mot huden. Innehåller inte alkohol. Oparfymerad.

-  ACO Men Original parfymerad - Flaska 75 ml. Pris 45 kr. En mild och effektiv antiperspirant. Motverkar svett och dålig lukt i 48 timmar och är samtidigt mild och skonsam mot huden. Innehåller inte alkohol. Parfymerad.

-  ACO Quick Dry - Flaska 50 ml. Pris 39 kr. En extra snabbtorkande antiperspirant. Den motverkar svett och dålig lukt i 48 timmar samtidigt som den är skonsam mot huden. Parfymerad.

-  ACO Fresh - Flaska 50 ml. Pris 39 kr. En mild och effektiv antiperspirant med en härligt god doft som gör att du känner dig fräsch hela dagen. Den motverkar effektivt svett och dålig lukt i 48 timmar och är samtidigt mild och skonsam mot huden. Parfymerad.

-  ACO Invisible - Flaska 50 ml. Pris 39 kr. En lätt och klar antiperspirant som inte lämnar några vita fläckar på kläderna. Den är effektiv mot svett och dålig lukt i 48 timmar samtidigt som den är mild och skonsam mot huden och har en fräsch doft. Innehåller varken alkohol eller konserveringsmedel. Parfymerad.

-  ACO Extra Effective - Flaska 50 ml. Pris 59 kr. Motverkar kraftig svettning och har en dokumenterad effekt i upp till 72 timmar. Antiperspiranten innehåller en kombination av aluminiumsalter som minskar svettproduktionen och har en dofthämmande effekt. Oparfymerad.

-  ACO Sensitive - Tub 50 ml. Pris 49 kr. En extra mild och mjukgörande deodorantkräm som är speciellt anpassad för den känsliga huden under armarna. Den är fri från aluminiumsalter och innehåller istället speciellt utvalda dofthämmande ingredienser som på ett effektivt sätt motverkar svettlukt. 24 timmars dokumenterad effekt. Parfymerad.  

 

 
Har själv testat dessa tre och jag gillar dem verkligen! De håller vad de lovar. Det enda negativa jag har att säga om dem är att de alla torkar lite segt (även Quick Dry) men annars får dom full pott! Den rosa & lila doftar helt underbart också.
bloglovin


Kommentarer
Esmeralda <3

jag använder invisible varje dag men måste säga att jag fick en jävla stor svettfläck under armarna igår vilket jag kände var lite sisådär men hoppas att det är en engångsförteelse och inte något som kommer hända ofta för då är det något fel på produkten.

2012-12-25 @ 18:05:37
URL: http://bestofmusic.blogg.se
Camilla

Okej, bra inlägg - men helt seriöst - det finns ingen jävla deodorant som hindrar armsvett! Svettas man så svettas man, en deo hindrar aldrig svetten från att komma, den bara hjälper det hela att inte stinka allt för mycket.

Jag har ett tillstånd som heter hyperhidros, 2% av Sveriges befolkning lider av det. Det är onormalt mycket svettningar som kan påverka hela kroppen men vanligast är i armhålorna, händer och fötter.
Jag har haft det sen jag kom in i puberteten och lidit enormt av det under mina tonår.
För två år sen kom jag i kontakt med "Svettmottagningen" på Sofiahemmet (numer S:t Görans sjukhus i Stockholm) och där har jag fått behandling med botox i armhålorna och DET fungerar, botoxet lägger som en hinna mellan svettkörtlarna och nerverna som skickar signaler till hjärnan att börja svettas.

Har man lätt armsvett som uppstår ibland finns "Absolut Torr" på apoteket, den fungerar också men bara i ungefär en vecka och är ganska stark. Jag lyckades använda den några gånger innan kroppen sa ifrån.

Svar: Hm... Tror dock att det är olika från person till person! Jag upplever definitivt att jag svettas mindre om jag använder deo :) Har också provat Absolut Torr, USCH, den är hemsk ;O Den funkade, men det gjorde så förbaskat ont ju :(
Amanda

2012-12-27 @ 20:19:40
URL: http://thisiscamilla.blogg.se
Anonym

jag hade svettfläckar så jag gick in på apoteket och frågade om det fanns någon bra deodorant och jag köpte en som heter BATS det funkar jätte bra man får vänta tils det är helt torrt och tvätta sig innan (som vanligt;) ) och den luktar faktiskt jätte gott!!!

Svar: Den kanske man skulle testa :D
Amanda

2012-12-27 @ 22:49:44
Camilla

Jag tror det ligger i hjärnan hos många faktiskt, att man svettas mindre tackvare deo, det går inte att göra det, finns inget som hindrar svetten eller svettkörtlarna från att svettas...

Svar: Ja, det har du nog rätt i!
Amanda

2012-12-29 @ 17:52:40
URL: http://thisiscamilla.blogg.se
Sara

Jodå, många deodoranter förhindrar att vi svettas! Kanske inte helt, men visst minskar de svettningarna! Om det är bra eller dåligt kan förstås ifrågasättas, att kunna svettas är en viktig funktion i vår kropp. Forskare har dessutom senaste tiden upptäckt samband mellan vissa ämnen i deodoranter och bröstcancer. Det finns deodoranter baserade på salt som inte minskar svettningarna något, men däremot håller lukten neutral (de är inte parfymerade). Dessa är helt ofarliga, men lite jobbiga att gå över till förstås..

Svar: Håller med dig! Det är så synd att deosar faktiskt har samband med bröstcancer :( Man är ju så beroende av dem! Men ska testa de med salt som du tipsade om :D
Amanda

2012-12-30 @ 17:14:26
URL: http://eyedust.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0
Bejeweled 160 x 600